Este o reteta simpla, din doar 3-4 ingrediente. Modul de preparare pare un pic mai greoi, insa nu e chiar atat de dificil pe cat pare.
Pentru aluat aveti nevoie de: 500g faina, 300ml apa, la temperatura camerei, 1/2 lingurita sare si, optional, o lingurita de otet. Mai este necesar un pahar de ulei, pentru uns, iar pentru umplutura eu am folosit un kg mere, 5 linguri de zahar, plus vanilie si scortisoara ca aroma. Puteti sa folositi orice altceva pentru umplutura, de exemplu varza sau spanac cu branza, pentru varianta sarata.
Mod de preparare: Se formeaza un aluat din faina cernuta, sare si apa, la care se adauga lingurita de otet (optional). Acest aluat se formeaza intr-o coca, se inveleste in folie alimentara si se lasa la odihnit 10 minute.
Intre timp, ne putem ocupa de umplutura. Se curata merele si se dau pe razatoarea mare. Se pun intr-un vas. Se amesteca cu zaharul si se lasa cateva minute ca sa lase sucul. Apoi se storc si se calesc intr-o cratita, cateva minute, nu prea mult. Se adauga vanilia si scortisoara si se lasa la racit.
Din aluat se modeleaza 8 bile, care se acopera cu un prosop si se lasa la odihnit inca 10 minute. Apoi se formeaza, cu sucitorul, din fiecare bila cate o clatita.
Pe o farfurie intinsa, unsa cu ulei, se aseaza cate o clatita, care se unge din belsug cu ulei pe ambele parti. Se pun toate cele 8 clatite, una peste alta si se acopera cu folie transparenta. Se lasa asa 15 minute, timp in care pregatim masa de lucru. Avem nevoie de o suprafata pe care sa o putem unge cu ulei, pentru ca pe ea vom intinde placintele.
Se rastoarna clatitele pe farfurie, in asa fel incat prima sa fie ultima.
Se ia o clatita din aceasta si se pune pe suprafata unsa cu ulei. Se intinde cu grija cat se poate de mult. (Va pun un video mai jos pentru a vedea cum se face.)
Eu am intins un dreptunghi de 40 pe 50 cm din fiecare clatita. Daca se rupe pe ici colo, nu este o problema, cand se ruleaza aluatul, aceste rupturi se acopera. Am pus din umplutura de mere (vreo 2-3 linguri) pe latura lunga a dreptunghiului si am rulat cu grija, apoi am rasucit in forma de spirala.
Se transfera placinta pe o tava tapetata cu hartie de copt. Se procedeaza la fel cu toate celelalte bucati. Puteti face placintutele si sub alta forma, asa cum veti vedea in video, de exemplu. Mie mi-a placut sa le dau forma de spirala. Am facut 3 si cu spanac.
Placintele se ung cu ulei, iar daca nu tineti post puteti sa le ungeti cu un amestec format din un galbenus si 2 linguri de lapte. Deasupra puteti presara seminte de susan sau de mac.
Se dau la cuptorul preincalzit la 180C, timp de 25-30 minute.
Dupa ce se scot din cuptor, se pot acoperi cu un prosop umed (bine stors) ca sa se inmoaie.
Aici aveti un link catre un video in care puteti urmari procesul de preparare a acestor placintute foietaj de post: