Tort delicios cu crema de vanilie si mere pe blat de mac si alune

Reclame

Un tort deosebit, pentru o PERSOANA iubita, la o ocazie speciala. Este un tort aromat si usor, pe care l-am facut pentru prima data. Am avut emotii, mai ales ca nu am respectat reteta, ci am adaptat-o dupa priceperea mea. Bravo mie, pentru ce a iesit! Este un tort recomandat pentru iubitorii de mac, vanilie, mere si alune…
Nu contine faina si nici galbenusuri. Cred ca ar merge foarte bine si sub forma de prajitura. Reteta am luat-o de aici, dar am schimbat foarte multe, atat la ingrediente, cat si la metoda. Oricum, multumesc pentru idee!
Ies 10 portii mai mari, ca pentru domni sau 12 portii mai micute, ca pentru doamne 🙂

Reclame

Ingrediente pentru un tort cu diametrul de 18cm : 

Pentru cele 4 blaturi/foi (nu este nevoie de mai multe foi, tortul a iesit foarte inalt): 
– 6 albusuri
– 75g zahar pudra
– 75-80g alune macinate (faina de alune sau alune date prin masina de nuca)
– 100g mac macinat cu 75g zahar
– un mar ras pe razatoarea mica
– coaja rasa de la o lamaie medie
– 1 lingurita scortisoara
– o lingurita praf de copt (optional)

Crema de vanilie
– 400ml lapte
– o budinca de vanilie
– 5 linguri de zahar (daca budinca nu contine zahar in ea)
– un plic zahar vanilat sau 1/2 lingurita esenta de vanilie
– 250ml frisca pentru batut
– 2 linguri zahar
– 1 plic intaritor de frisca

Crema de mere:
– 400g mere 
– 30 g unt
– 25g zahar
– o lingurita scortisoara
– 2-3 linguri gris

Mod de preparare:

Eu am inceput cu budinca, pentru ca ea trebuie sa se raceasca, pentru a ajunge la temperatura camerei. 
Budinca se prepara conform instructiunilor de pe pachet, dar din 400ml lapte la un plic budinca. Daca nu contine zahar, se adauga zaharul si vanilia imediat ce o luati de pe foc. Se omogenizeaza bine si se lasa la racit, amestecand din cand in cand, ca sa nu se formeze crusta deasupra.

Se pregatesc blaturile/foile.
Se preincalzeste cuptorul la 180C. Se pregateste o hartie de copt cat fundul tavii de la aragaz (in cazul in care vom coace in aceasta tava). Pe hartie de copt se desenaza doua cercuri de 18cm diametrul, la o oarecare distanta, atat cat ne permite spatiul (vezi pozele). Vom coace 2 foi deodata. 

Se pregateste faina de alune, se rade coaja de lamaie si se pregateste scortisoara. Marul se rade pe razatoarea mica si se stropeste cu putin suc de lamaie. 
Se macina macul cu cele 75g zahar.

Se amesteca macul cu faina de alune, scortisoara si coaja de lamaie. Se stoarce marul de sucul lasat si se adauga la aceasta compozitie. Optional, puteti adauga si o lingurita praf de copt. Se omogenizeaza compozitia.

Albusurile se bat spuma cu un varf de cutit sare. Cand se formeaza piscuri, se adauga treptat zaharul. Se bat bine ca pentru bezea.

Se incorporeaza albusul in compozitia de mac si alune, cu grija. 

Aluatul se imparte in 2 parti egale.

Prima jumatate se distribuie pe hartia de copt (asezata in tava de copt), in cele doua cercuri desenate. Se pune cu lingura, intai in centrul cercurilor, apoi se preseaza usor catre margini (vezi pozele). 

Se coace 13-15 minute, pana cand se rumeneste usor deasupra.

Se scoate din cuptor si se lasa la racit pe hartia de copt. Sunt moi la inceput si sunt usor casante, asa ca lucrati cu grija. 

Se procedeaza la fel cu urmatoarele 2 foi. 

Pana cand se racesc foile, se pregatesc cremele. 

Se curata merele si se dau pe razatoare. Eu le-am razuit pe razatoarea mica. Se amesteca cu zaharul si se lasa intr-o strecuratoare mai mare. Dupa ce au lasat sucul, se storc si se pun intr-o cratita. Se adauga scortisoara si grisul si se incalzesc pe foc vreo 4-5 minute. Se adauga si untul si se omogenizeaza. Se iau de pe foc si se lasa la racit. 

Frisca se bate cu 2 linguri de zahar si intaritorul pentru frisca. Se incorporeaza in budinca de vanilie. Aveti grija ca budinca s afie rece!

Asamblarea tortului:
Se indeparteaza hartia de copt de pe dosul foilor.
Toate componentele trebuie sa fie reci (la o temepratura cat de cat egala).

Se aseaza prima foaie pe un platou. Se umple cu o treime din crema de budinca. Se aseaza a doua foaie, peste care se pune crema de mere. Se acopere cu a treia foaie, peste care se pune o treime din crema de budinca. Urmeaza ultima foaie. Tortul se imbraca in crema de budinca si se da la rece. 

Nu puneti toata crema, daca vedeti ca foile sunt prea pline. Puneti doar atat cat tine fiecare foaie.

Mie mi-a ramas si crema de mere si crema de budinca, vreo 4 linguri din fiecare, asa ca am umplut un borcanel cu straturi alternative. Numai bun pentru a doua zi la lucru 🙂

Se orneaza dupa preferinte.
Se feliaza mai usor si este mai bun la gust daca il serviti dupa ce sta o noapte la frigider. 
Observatie: Daca doriti sa faceti crema de vanilie folosind galbenusurile de la oua si fara budinca, puteti gasi reteta aici. Eu am folosit galbenusurile pentru altceva.

Dupa parerea mea, nu este un tort pentru copii (copiilor s-ar putea sa nu le placa sa vada macul…. culoarea si bobitele…), desi, daca il gusta, s-ar putea sa le placa gustul. 

tort mere, mac, alune
tort mere, mac, alune
tort mere, mac, alune
tort mere, mac, alune
tort mere, mac, alune
tort mere, mac, alune
tort mere, mac, alune
tort mere, mac, alune
tort mere, mac, alune
tort mere, mac, alune
tort mere, mac, alune
tort mere, mac, alune

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *