De ce se numeste prajitura inteligenta sau prajitura desteapta? Probabil pentru ca, desi se pune un singur fel de aluat in tava, in timpul coacerii se formeaza trei straturi, astfel incat prajitura arata ca o prajitura stratificata si nu ca un chec.
Ingredientele sunt putine, simple si la indemana oricarei gospodine, iar procesul de preparare este cat se poate de simplu.
Incercati-o si imi veti da dreptate.
Ingrediente:
– 8 oua, la temperatura camerei
– 250g unt
– 1 litru lapte caldut
– 2 linguri de apa rece
– 300g zahar (eu am folosit doar 250g si a iesit suficient de dulce)
– 2 pliculete zahar vanilat (eu am folosit o pastaie de vanilie)
– 250g faina
– zahar pudra pentru ornat
Mod de preparare:
Se preincalzeste cuptorul la 175C (350F) si se pune hartie de copt pe fundul unei tavi (a mea are dimensiunile de 32x22cm).
Se topeste untul intr-o craticioara, pe flacara sau pe bain marie si se lasa deoparte, sa ajunga la temperatura camerei.
Se sapara ouale. Se bat albusurile cu un praf de sare (un varf de lingurita).
Se mixeaza galbenusurile cu zaharul, zaharul vanilat (eu am pus miezul unei pastai de vanilie) si apa. Apoi se adauga untul, treptat si se omogenizeaza. Se incorporeaza faina si laptele, rand pe rand, alternativ, pana cand intreaga cantitate de lapte si faina sunt cuprinse in aluat.
Nu arata prea grozav, dar nu va speriati, la cuptor prajitura va demonstra cat de desteapta este 🙂
In final se incorporeaza albusul. Nu este o operatie prea usoara, dar este necesara.
Se toarna compozitia in tava pregatita si se pune la cuptor pentru 1 ora. Eu am lasat-o chiar mai mult, cam 1 ora si 10 minute. Depinde foarte mult de cuptorul in care coaceti. Important este ca partea de sus a prajiturii sa fie rumenita.
Timpul de coacere depinde si de cat de gros este stratul de aluat din tava. Deci, daca aveti o tava de dimensiuni mai mari, din cantitatile de mai sus va iesi un strat mai subtire de aluat in tava, ceea ce inseamna un timp de coacere mai scurt. Puteti face si testul cu scobitoarea, pentru a vedea daca interiorul este copt.
Se lasa in tava la racit. Se taie mult mai bine cand este rece. Eu i-am taiat marginile, pentru ca nu mai puteam de nerabdare sa vad cum arata. Asa ca, seara ne-am delectat cu cele 4 margini, iar restul am bagat-o la frigider, asa cum era, in tava in care s-a copt.
A doua zi am pudrat-o cu zahar pudra (dat printr-o strecuratoare mica pentru ceai) si am onat-o cu samburi de rodie, pentru ca tot e sezonul lor acum. Dar, fiti inventive, ornati dupa imaginatie si posibilitati.
Chiar se merita sa o incercati.
Va pun cateva poze:
Puteti incerca si varianta cu fructe de padure sau dulceata, pe care o pueti gasi aici:
Un răspuns la „Prajitura inteligenta”