Gustul acestei prajituri este extraordinar. Am incercat deja reteta de aluat (din aceasta prajitura) de la mama, cu mere si cu branza, iar acum e randul prunelor sa innobileze pufosul, aromatul si faramiciosul aluat, care se topeste in gura de bun ce e.
Ingrediente pentru foi: 400g faina, 300g unt, coaja razuita de la o lamaie si o portocala, 100g zahar praf, 3 plicuri zahar vanilat, 1 lingurita praf de copt, un praf de sare, 2 galbenusuri, 1 lingura de smantana; pentru umplutura: aprox.1kg prune, 4-5 linguri de zahar, 1 lingurita scortisoara, 4-5 linguri gris sau pesmet (eu am folosit 2 linguri de gris si 3 de pesmet) si zahar praf pentru ornat.
Mod de preparare: Faina se amesteca cu zaharul, un plic zahar vanilat, sarea, praful de copt si coaja de lamaie/portocala. Se pune untul taiat bucatele si se framanta pana cand se formeaza un aluat. Se adauga galbenusurile si smantana si se framanata in continuare pana cand aluatul se desprinde de pe degete si mana ramane curata.
Se infasoara aluatul intr-o folie si se pune la rece.
Se preincalzeste cuptorul la 350F (180C) si se pregateste o tava (eu am pus si hartie de copt pe fundul tavii).
Prunele se spala, se sterg, se scoate samburele si se feliaza. Pot sa ramana si jumatati, mai ales daca nu sunt prea mari. Eu am avut prune mari.
Se scoate aluatul din frigider si se imparte in doua. Se face o foaie si se aseaza in tava. Se inteapa usor cu furculita din loc in loc, apoi se presara deasupra 2-3 linguri de gris sau pesmet si 1 plic de zahar vanilat. Se pun prunele (vezi poza), iar peste ele se presara din nou 2 linguri de gris sau pesmet si 1 plic zahar vanilat. Se intinde a doua foaie si se aseaza peste prune. Se inteapa si aceasta cu furculita, din loc in loc, si se pune tava la cuptor pentru 35-40 min. Cel mai bine este sa asezati tava pe gratarul de la mijlocul cuptorului.
Timpul variaza functie de cuptor, asa ca dupa 30 min verificati daca prajitura este rumenita deasupra.
Dupa ce prajitura este gata, lasati-o sa se raceasca in tava. Puteti sa desprindeti usor marginile cu un cutit, dar este de preferat sa o taiati dupa ce se raceste. Pudrati zahar deasupra inainte de a o servi.
Cred ca merge foarte bine cu inghetata, insa noi am servit-o asa cum este, socotind ca nu mai este nevoie de nimic, gustul a fost divin 🙂
Pentru prepararea aluatului pentru foi puteti gasi poze aici.