Pentru ca este prajitura preferata a mai multor persoane din anturajul meu, am cautat mai multe retete pe internet si, in final, am facut o combinatie, care mie imi place foarte mult. Am descoperit si mici secrete, care fac lucrul cu foile mai usor si sunt nerabdatoare sa le impartasesc…
Nota Importanta: daca aveti tava mai mare sau daca vreti sa lucrati fara nici un fel de probleme cu aceste foi, procedati in felul urmator: din cantitatile date mai jos, faceti doar 2 foi. In timp ce se coace a doua foaie, pregatiti alte 2 foi din aceleasi cantitati. Deci, va trebuie cantitate dubla de ingrediente, dar succesul este garantat.
Ingrediente pentru foi (tava mica)
- 150g zahar
- 30g unt
- 3 linguri miere
- 2 linguri lapte
- 1 ou
- o lingurita bicarbonat de sodiu si aproximativ 400g faina (vedeti cat cuprinde aluatul). Pentru ca oul poate fi mai mare sau mai mic, pentru ca lingura cu care masuram mierea si laptele poate avea dimensiuni diferite de la casa la casa, puneti doar atat faina cat sa aveti un aluat cu care sa se poata lucra.
Ingrediente pentru crema
- 170g unt
- 1 plic zahar vanilat
- 200g zahar
- 500ml lapte
- 60g gris
- 1 lamaie
- Inca 6-7 linguri de gem de caise si zahar praf pentru pudrat deasupra.
Va trebuie o tava de marime medie, pentru ca atat crema cat si foile sa va iasa bine. Eu am mai incercat reteta, folosind o tava mai mare, insa prajitura nu mi-a iesit multumitor de inalta, asa ca acum am folosit o tava de 23×34.
Alta reteta pentru crema:
- 170 g unt
- 1 plic zahar vanilat
- 200 g zahar
- 250 ml lapte si 2 linguri gris
- plus coaja si sucul de la o lamaie.
Eu am incercat si varianta aceasta insa a iesit prea putina crema pentru gustul meu…
Mod de preparare: Se cerne faina si se pune deoparte. Cuptorul se preincalzeste la 180C. Intr-o oala se pune apa la fiert, pentru bain-marie. Intr-o alta oala, care sa incapa in oala cu apa pusa la fiert, se pun zaharul, untul taiat cubulete, mierea, laptele, oul si bicarbonatul de sodiu.
Compozitia rezultata se pune la fiert pe bain-marie. Se fierbe cam 4-5 minute, pana devine spumoasa, dupa care se ia de pe foc. Am gasit unele retete in care se spunea ca aceasta compozitie sa se lase la racit si dupa aceea sa se adauge faina. In alte retete se specifica tocmai ca faina sa se puna imediat ce luam compozitia de pe foc. N-am stiut care varianta e mai buna, dar am procedat in felul urmator: am lasat compozitia deoparte, sa se „odihneasca” putin (Nu mult, doar pana am masurat laptele pentru crema de gris si l-am pus la fiert).
Apoi, in compozitia fiarta pe bain-marie, am adaugat faina pe rand, apestecand cu o lingura de lemn, pana cand s-a omogenizat.
Mi-a iesit o coca de aprox 720g, pe care am imparti-o in 4, aprox. 180g pe foaie.
Aluatul se tine intr-un loc caldut, se lucreaza mai bine cu el. Ca sa intindeti foile mai usor, puteti folosi doua bucati de folie transparenta. Nu trebuie sa adaugati faina cand intindeti foile in acest caz, ceea ce le ajuta sa ramana moi si elastice.
Inainte de a intinde prima foaie, pregatiti o tava. Foile se coc pe fundul tavii, pe care trebuie sa-l ungeti cu ulei. Intindeti foaia, cu ajutorul foliei, asezati-o pe fundul tavii, apoi ajustati-o cu mana, ca sa acopere intreg spatiul. Veti vedea ca se formeaza, sub foaie, niste bule de aer. Aici este un mic secret ca sa va iasa foile drepte, fara gropite sau movilite. Intepati cu o scobitoare fiecare bula de aer mai maricica si apoi presati usor ca sa iasa aerul afara.
Puneti la cuptor pentru 5 minute. Am gasit reteta unde se specifica timpul de coacere 10 minute, ale mele s-au rumenit in 5 minute, asa ca aveti grija!!!
Imediat ce scoateti tava din cuptor, taiati marginile foii… in cazul in care foaia se lasa putin peste marginile tavii. Este mult mai usor sa tai marginile pana nu se raceste foaia. Dupa ce se raceste devine casanta 🙂
Procedati la fel cu toate foile.
Crema: puneti la fiert 450ml lapte. Cand sta sa fiarba, adaugati grisul amestecat cu 50ml lapte rece si amestecati cu nadejde 🙂 Aveti grija sa nu tineti grisul cu laptele prea mult, ci imediat ce l-ati omogenizat, turnati-l in laptele fierbinte, in timp ce amestecati cu o lingura de lemn. In acest fel nu veti avea cocoloase. Pare ciudata metoda asta pentru gris cu lapte, dar n-am avut cocoloase si asta m-a multumit.
Avand in vedere ca si grisul difera, faceti-l asa cum sunteti obisnuita, un gris obisnuit din cantitatile date.
Cand grisul e gata, adaugati pe rand zaharul si omogenizati. Lasati la racit si din cand in cand amestecati ca sa nu se formeze crusta deasupra. Zaharul l-am pus imediat ce am luat grisul de pe foc, iar vanilia, coaja si sucul de la lamaie le-am pus dupa ce s-a mai racit putin.
Nu adaugati toata cantitatea de zahar dintr-o data, ci pe rand. Puneti restul ingredientelor dupa ce grisul s-a mai racit si puneti-le pe rand, amestecand pentru omogenizare.
Separat, frecati untul spuma. Dupa ce grisul s-a racit de tot (nu puneti crema de gris calduta in unt!!!!), introduceti cate o lingura de gris in unt si amestecati. Eu am folosit mixerul la turatia cea mai mica pentru treaba asta, insa din cand in cand, am mai folosit si lingura de lemn, pentru ca asa mi se parea ca se aduna crema mai bine.
Asamblarea: Pe o tava, asezati hartie de copt, apoi prima foaie cu fata in jos. Puneti jumatate din crema de gris deasupra si nivelati cat puteti mai bine. Asezati a doua foaie. Peste aceasta puneti stratul de gem de caise. Eu am folosit un gem foarte bun de caise, il veti vedea in poze. O singura specificare aici: daca gemul contine bucati de caise, este bine sa-l maruntiti cu un blender, altfel va va fi mai greu sa taiati prajitura. Peste gem puneti urmatoarea foaie, apoi cealalta jumatate de crema si ultima foaie deasupra.
Nu puneti mult gem, doar cat sa faca foile priza. Gemul mult face foile sa alunece.
Acoperiti cu o folie si puneti prajitura la rece. Ideal este sa o lasti pana a doua zi.
Cand taiati prajitura, folositi un cutit foarte bine ascutit. Eu am taiat fasii, apoi am rastunat fasia pe o parte si am taiat bucatile pe lat, deci nu de sus in jos, ca sa nu fie presiune prea mare pe foi si crema.
Asezati bucatile pe un platou si pudrati cu zahar praf. Puteti sa folositi o strecuratoare pentru ceai, pentru manopera asta.
Este o prajitura foarte buna, mie imi aminteste de copilarie.
Obs.
Am observat ca se lucreaza mult mai
usor cu foile daca se pun doar 3 si nu 5 linguri de miere, cum am gasit
in alte retete.
O prietena a incercat reteta de curand si mi-a spus ca e prea multa
crema, pentru ca foile i-au iesit mai subtiri… daca vi se intampla la
fel, puneti doar atata crema cat credeti ca tin foile.