As zice, nimic mai simplu ca o Pavlova. Asta dupa ce ati incercat-o si v-a reusit, deoarece este foarte important sa stiti cum va coace cuptorul, cate minute sa o tineti in cuptor si care este temperatura ideala de coacere a bezelei.
Va las mai jos reteta incercata de mine. Crema este de vanilie si frisca, iar fructele sunt din compot, fructe exotice si cateva bucati de capsune.
Ingrediente pentru bezea: 5 albusuri, 250g zahar, 1 lingura otet, 3 linguri amidon, 1 lingurita esenta de vanilie, un varf de cutit sare. Pentru crema: 500ml lapte, 1 plic budinca de vanilie, 2 linguri zahar (eu am folosit xilitol), 1 lingurita esenta de vanilie, 200ml frisca batuta. Pentru ornat: fructe de care doriti. Eu am avut fructe din compot, nu prea colorate. Cred ca ar arata mult mai bine cu fructe de padure proaspete sau cu capsune proaspete si kiwi. Incercati mai multe variante. Se poate face si un gel de fructe, mai lichid, pentru ornat.
Metoda de preparare: Albusul, in care se adauga sarea, se mixeaza (puteti folosi un mixer de mana sau un robot de bucatarie. Cand incepe sa faca spume, se adauga lingura de otet, iar cand se vad piscuri formate se incepe adaugarea zaharului, lingura cu lingura. Trebuie mixat pana cand zaharul nu se mai simte in albus. Daca luati putin albus intre degete, trebuie sa nu se mai simta zaharul. Cand este gata, se adauga esenta de vanilie si amidonul, dupa care se mai mixeaza 5 secunde, cat sa se incorporeze si acestea in compozitie.
Cam asa arata bezeaua cand este gata. Se tine bine si are un aspect lucios.
Cuptorul se preincalzeste la 100C si se pregateste o tava, pe care se asterne hartie de copt.
Puteti desena pe dosul hartiei de copt un cerc de marimea dorita. Sau puteti folosi un inel pentru tort, asa cum am facut eu. Albusul se toarna cu grija in acest inel, apoi i se da o forma, facand o gropita in centru, loc in care se va pune crema. Dupa ce se da forma aceasta, se scoate inelul printr-o miscare brusca. E bine sa va ajute cineva, adica sa tina de hartia de copt pana cand scoateti inelul. Se mai aranjeaza marginile, folosind o lingura.
Se pune in cuptor si se lasa la copt o ora si jumatate, timp in care usa cuptorului nu trebuie deschisa. Daca veti cauta pe internet, veti vedea ca sunt diferite tehnici de coacere a bezelei. Eu am incercat aceasta varianta, pe care am gasit-o pe site-ul Jamilei, si am reusit sa coc o bezea buna.
Se lasa la racit in cuptor. Bezeaua trebuie sa fie crocanta, tare la exterior, iar in interior sa fie de textura asemanatoare cu a marshmallow-ului. Am aici o poza dintr-o bezea care s-a crapat un pic, asa ca pot sa va arat cum trebuie sa fie in interior. Am bagat degetul in ea si e lipicioasa, dar consistenta.
Pavlova se orneaza cu frisca si fructe, dar, pentru acum, am incercat aceasta varianta cu crema de vanilie. Se face o budinca de vanilie, conform instructiunilor de pe pachet. Se adauga esenta de vanilie si zaharul. Nu puneti mai mult zahar, deoarece bezeaua este foarte dulce si nu este nevoie. Eu am pus xilitol inloc de zahar in budinca.
Separat se bate frisca. Dupa ce budinca s-a racit si este la aceeasi temperatura cu frisca batuta (foarte important!), se amesteca usor, pana cand devine o compozitie omogena.
Dupa ce bezeaua s-a racit complet, se pune crema deasupra (eu am folosit un pos), apoi se aseaza fructele si se orneaza cu un sirop mai gros de suc de fructe.
Se serveste in aceeasi zi, ideal dupa doua ore dupa ce ati pus crema si fructele peste bezea.
Este foarte bine daca bezeaua se desprinde usor de pe hartia de copt atunci cand e coapta. Daca nu se desprinde, puteti sa taiati hartia din jurul ei si sa o asezati asa pe un platou. Cu mare grija, deoarece este casanta.
Va doresc succes si astept sa imi scrieti cum v-a iesit!