Am incercat aceasta reteta si sunt foarte multumita de cum mi-a iesit. Este un desert deosebit, cu gust rafinat si cu aspect imbietor.
Ingrediente:
- 4-5 pere mai mici, coapte, deci nu tari (mie mi-au incaput in tava doar 4, pentru ca erau mai marisoare),
- 150g ciocolata de calitate,
- 200g faina,
- 140g unt moale,
- 100g zahar pudra (puteti pune 150g, daca va place mai dulce),
- 2 albusuri si 4 galbenusuri,
- un varf de cutit sare,
- esenta de vanile si de rom.
Mod de preparare: Se preincalzeste cuptorul la 180 C si se pregateste o tava de chec, care se unge cu unt sau ulei. Este bine sa se aseze hartie de copt pe fundul tavii.
Ciocolata se topeste pe bain marie si se lasa la racit, pana ajunge la temperatura camerei.
Perele se curata de coaja si se scoate casuta samburilor. Este o operatie mai dificila, dar perele mele au fost coapte bine, asa ca munca mi s-a usurat oarecum. Perele se pudreaza cu faina si in exterior si in scobitura.
Imi pare rau ca nu am facut poze si cu procesul de preparare, insa promit sa revin cu poze deindata ce voi mai face checul acesta.
Albusurile se bat impreuna cu sarea. Untul se spumeaza cu zaharul pudra (eu am folosit un mixer). Se adauga galbenusurile pe rand, apoi se incorporeaza ciocolata si esentele. Se cerne faina deasupra (puteti folosi o strecuratoare de ceai) si se omogenizeaza compozitia.
Aluatul este destul de vartos. Se adauga jumatate din albus si se amesteca usor pana cand se omogenizeaza, apoi se adauga si cealalta jumatate de albus si se procedeaz la fel.
Se aseaza in tava un strat de aluat, cam de 1-2 cm inaltime. Se aseaza perele in aluat. Se apasa putin, pentru ca para sa intre in aluat si aluatul sa patrunda in scobitura de la fiecare para. Intepati para pe langa codita, puteti folosi o scobitoare.
Se adauga si restul de aluat (eu l-am asezat cu lingura), pe langa pere, apoi se loveste tava de masa de 2-3 ori si se da la cuptor pentru circa 50 minute.
Se face testul cu scobitoarea si daca iese curata din chec, checul e gata. Se lasa in tava vreo 5-10 minute, dupa care se desprind marginile cu un cutit sau o spatula. Se rastoana tava pe o parte si incet se scoate checul si se aseaza pe un platou.
Se lasa la racit, dupa care se pudreaza cu zahar, se feliaza si se serveste cu bucurie 🙂
Recomandare: Pentru ca a doua zi para nu mai arata asa de bine, desi gustul ramane la fel de bun, recomandarea mea este sa se manance toata in ziua in care o faceti. O puteti servi cu frisca sau cu inghetata, dar este excelenta si fara a adauga ceva langa ea.
Reteta este preluata de aici. Multumesc frumos, Dulce si dolce!