Daca nu va prea place gustul de peste, dar doriti sa mancati carne de peste, pentru ca este sanatoasa, aceste chiftele vor fi solutia salvatoare. Desi sunt din peste, au un gust extraordinar (cer scuze iubitorilor de peste). Si copiii pot servi cu incredere, deoarece pestele se fierbe in lapte, inainte de a fi preparate chiftelele.
Reteta am gasit-o intr-o revista de bucate, primita de la cumnata mea din Timisoara. Am facut doar jumatate de portie si am sa trec ingredientele de la chiftelutele gatite de mine. Daca aveti nevoie de mai mult de 10 chiftele (fiecare cu un diametru de aprox. 3cm si inalte de un deget), dublati cantitatile. Mie mi-au ajuns 🙂
Ingrediente:
- 400g peste proaspat (de preferinta somon, dar eu am facut din tilapia, ma impac mai bine cu pestele cu carne alba)
- 2 frunze de dafin
- o legatura de marar proaspat
- aprox. 350ml lapte
- 300g cartofi
- 2 linguri suc de la o lamaie
- 2 linguri maioneza
- o lingurita mustar Dijon
- 2-3 linguri capere
- 1 ou
- 100g pesmet
- ulei pentru copt
- sare si piper
Cartofii se curata de coaja, se taie cubulete si se pun la fiert cu un praf de sare. Dupa ce s-au fiert bine, stoarceti apa de pe ei si zdobiti-i ca pentru piure.
Cand sunt reci, adaugati carnea de peste, maioneza, sucul de lamaie, mustarul, caperele, mararul ramas, tocat marunt.
Gustati, apoi potriviti de sare si piper. Daca nu gasiti capere, puteti folosi masline, insa gustul va fi un pic diferit. Amestecati pana cand compozitia devine omogena.
Pe o suprafata pudrata cu faina si cu mainile pudrate cu faina, formati chiftelutele din aluat. Pare complicat, insa daca aluatul e bun, treaba asta e o placere… Se face mai intai o minge, care apoi se preseaza si i se da forma de chiftea, ajustand, putin cate putin, marginile. S-ar putea ca dupa 3-4 chiftele sa fie nevoie sa va spalati mainile. Stergeti-le si pudrati-le din nou cu faina, apoi repetati operatia.
Chiftelutele se dau prin oul batut, apoi prin pesmet si se pun la prajit in uleiul incins. Ajutati-va cu una sau doua spatule. Se prajesc pe fiecare parte pana devin aurii (cam 3 minute). Se scot pe un platou si se lasa sa se odihneasca 🙂
Sotul meu le-a servit cu sos de marar, iar eu cu salata de baby spinach, mar si struguri. O bunatate!