Am gasit reteta acestei prajituri sub denumirea de Prajitura divina, pe Lifestile blog. Mi-a placut ideea de straturi si, pentru ca aveam toate ingredientele necesare, am trecut la treaba. Am modificat pe alocuri reteta originala, iar ce a rezultat puteti vedea in poze. Gustul il puteti intui dupa ce va uitati la lista ingredientelor folosite 🙂
Din pacate, nu mi-am propus sa-mi fac studio foto pentru mancare, iar de gatit gatesc de obicei seara tarziu, asa ca pozele mele nu sunt dintre cele mai bune. Oricum, ele sunt doar orientative.
Inainte de a va apuca sa faceti prajitura, cititi cu atentie reteta pana la capat si asigurati-va ca aveti aceste ingrediente la indemana: 2 cani nuca (sau alune, migdale…), 3 banane bine coapte, 1 cana stafide si 2 cani caju inmuiat in apa vreo ora, 1 lingura ulei de in (sau nuca, migdale…), sirop de agave vreo 4 linguri, extract de vanilie, aprox 5 linguri cacao, unt de cocos 8-9 linguri (lingurile se masoara dupa ce incalziti untul si devine lichid, ca un ulei), fructe congelate sau caise uscate si un pic de sare. Asta e tot.
Ingrediente si mod de preparare:
Blatul: doua cani de nuca, o banana bine coapta si o cana stafide se amesteca cu ajutorul unui robot de bucatarie. Pasta rezultata se aseaza pe fundul unei tavi de 20/20cm. Se niveleaza si se pune la rece. Eu am pus-o in congelator pana am pregatit al doilea strat. Dupa cum veti vedea in poze, am pus folie transparenta pe fundul tavii, pentru ca, ajutandu-ma de folie, reusesc sa scot prajitura din tava foarte usor.
Ciocolata sau stratul numarul 2: doua linguri cu varf cacao (de calitate), 1 lingura ulei de in (eu nu am avut si am folosit ulei de nuca), 1 lingura sirop de agave si o jumatate de lingurita extract de vanilie se amesteca intr-o cana. Intre timp, se topeste untul de cocos, cam 2 linguri. Eu il pun intr-un pahar, iar paharul il tin in apa fierbinte cateva minute. Se amesteca cu restul ingredientelor si se toarna peste blatul inainte preparat. Puneti cu lingura si nivelati imediat, pe portiuni mici, pentru ca ciocolata se va intari foarte repede din pricina ca blatul este foarte rece. Dati la rece pana pregatiti urmatorul strat.
Crema de caju: Inainte de a va apuca de prajitura, puneti 2 cani de caju (raw) la inmuiat, vreo ora-doua, apoi scurgeti-le bine de apa. Deci, doua cani caju inmuiat, 1 lingurita extract de vanilie, 1 lingurita plina sirop de agave, un pic de sare se pun in robotul de bucatarie si se amesteca. Se adauga 3-4 linguri unt de cocos topit si se mai pulseaza de cateva ori pana cand este incorporat. Se aseaza si acest strat peste stratul de ciocolata si se pune tava la rece.
Crema de caise uscate: Atentie la caise! Aveti grija sa fie organice. Doua cani caise uscate, taiate felii, o lingurita apa de roze sau apa simpla se pun in robot si se maruntesc pana se formeaza o pasta. Puteti face acest strat din fructe congelate, lasate la dezghetat si mixate bine. Eu am primit o punga de caise foarte bune si m-am gandit ca gustul lor acrisor si consistenta mai putin apoasa va da prajiturii un plus de gust si eleganta. Intindeti stratul de fructe peste cel de crema de caju. Dati la frigider si lasati sa se intareasca, apoi incepeti sa preparati ultimul strat.
Crema de ciocolata: doua banane bine coapte, 1 lingurita extract de vanilie, 3 linguri cacao, 2-3 linguri sirop de agave se mixeaza, apoi se adauga 3 linguri unt de cocos topit. Compozitia rezultata la mine a fost destul de moale, dar daca se intampla sa fie prea tare si nu o puteti intinde, adaugati un pic de apa. Se intinde si acest ultim strat si prajitura se pune la rece.
Eu am lasat-o la congelator pana cand s-a intarit bine, apoi, cu ajutorul foliei am scos-o din tava si am feliat-o cat timp era intarita bine, dupa care am asezat-o intr-o tava si am tinut-o in frigider. In frigider stratul de deasupra se inmoaie un pic.