Vopsirea oualor de Paste este un obicei care pe noi ne aduna laolalta ca familie. Trebuie sa lucram impreuna ca sa fie mai usor si mai rapid, iar in timpul lucrului discutam despre evenimentul care ne da prilejul pentru sarbatoare, adica moartea si invierea Domnului. Cineva trebuie sa pregateasca baia de frunze de ceapa, altcineva sa spele ouale si sa pregateasca frunzulitele pentru ornat. Apoi, e nevoie de manute pricepute care sa lege ata si sa faca nod, dupa ce cate un ou este pus in ciorap…
Aveti nevoie de:
– oua, de preferinta cu coaja inchisa la culoare
– o oala in care sa incapa ouale
– coji de ceapa normala sau/si rosie, cat mai multe
– sare si otet
– frunze de patrunjel, muscata, sau ce plante mai aveti pe langa casa
– ciorapi de dama vechi, daca se poate cat mai subtiri 🙂
– foarfeci si o papiota de ata
– maini indemanatice
Cum se procedeaza: ouale (eu am avut 10) se spala bine cu un burete de bucatarie. Eu nu am folosit nici un fel de detergent. Eventual, puteti pune un pic de sare fina pe burete. Se clatesc bine si se sterg cu servetele absorbante.
Cojile de ceapa se clatesc si ele, ca sa nu fie cu praf, si se aseaza in oala pregatita. Se acopera cu apa rece si se adauga sare si otet. Nu foarte mult, depinde ce cantitate de apa aveti. Eu am pus o lingura de sare si 2 linguri de otet la 2,5 litri de apa.
Plantutele se pun in apa. Asezati cate una/doua plantute pe fiecare ou, asa umede ca sa aiba aderenta. Eu le-am pus cu fata inspre ou.
Se leaga ciorapul la un capat. Bagati palma pe dedesubt si desfaceti ciorapul cat se poate de mult, apoi asezati oul si acoperiti-l cu grija cu ciorapul. Strangeti la celalalt capat si legati cu ata. Puteti sa taiati ciorapul sau puteti sa puneti urmatorul ou si sa faceti un „carnatz”. Eu am pus cate 3 oua unul dupa altul… dar aveti grija sa le puteti pune in oala fara probleme.
Dupa ce sunt puse toate ouale in ciorap, taiati surplusul de ate, ca sa nu atarne.
Asezati cu grija ouale in apa pregatita si dati la foc mic. Lasati sa fiarba 10-15 minute dupa ce da in clocot. Nu e nevoie de mai mult.
Eu le-am lasat sa stea in apa inca vreo 5 minute, dupa care le-am scos si le-am desfacut din ciorap. Le-am curatat cu un burete inmuiat in ulei si apoi le-am asezat pe platou. Cand eram in Romania, le stergeam cu o bucata de slanina si aratau super 🙂
Daca aveti posibilitatea, folositi oua de casa, cumparate direct de la producatori. Se vopsesc mult mai bine.
Spor la treaba.