Nu stiu cum sunt copiii vostri, al nostru este mare iubitor de crafturi, desi este doar un baietel de 4 ani. Am tot urmarit o emisiune pentru copii, Mister Maker (il puteti gasi pe you tube), si de atunci incercam sa reciclam tot ce se poate, sa punem frumos in cutii toate materialele care ar putea sa ne fie de folos pentru vreun craft. Internetul este o sursa inepuizabila de sugestii si idei, asa ca ne inspiram si adaptam. Asa a luat nastere acest aranjament pentru perete, care este facut din tuburile de carton de la hartia igienica si de la servetelele absorbante.
Este un craft care implica masurat, taiat, pictat, lipit, aranjat… deci veti avea multe de facut impreuna. Noua ne-a luat doua zile, pentru ca, dupa cum vedeti, este un aranjament destul de mare, iar copilul meu destul de mic :). Insa, daca aveti copii mai mari sau daca il faceti singuri, va ia cam 4-5 ore, depinde si de tipul de culoare folosit, de cat de repede se usuca.
Daca vreti sa faceti exact acest model, aveti nevoie de:
– 6 cotoare/tuburi de la hartia igienica. Eu am scos 13 fasii dintr-un tub de hartie igienica si, in total, am folosit 72 fasii care s-au trasnformat in petale si frunze. Sper ca dimensiunea tuburilor este la fel peste tot 🙂 Am folosit si tuburi de la servetele absorbante, care sunt mai lungi si din care am scos mai multe fisii. Deci, socotiti si voi, functie de ce tip de tuburi folositi, cam de cate aveti nevoie ca sa va iasa 72 fasii
– foarfeci bune
– culori si pensule pentru pictat
– pistol cu lipici fierbinte sau alt tip de lipici bun
– nasturi colorati
– rabdare 🙂
Nota: Nu este absolut necesar sa faceti acest model, puteti alege ceva mai simplu, intr-o singura culoare sau fara culoare…
Mai jos aveti un link unde puteti vedea si alte modele, dar puteti sa va folositi si propira imaginatie:
Cum am procedat:
Mai intai am taiat fasiile, straduindu-ne sa fie cat mai egale. Operatia aceasta este bine sa o faca adultii si copiii mai mari. Il puteti incuraja pe cel mai mic sa va faca semne din loc in loc pe tub, ca sa stiti pe unde sa taiati, adica sa masoare.
Apoi se trece la pictat. Aranjati modelul asa cum vreti sa arate la final. Stabiliti care vor fi frunzele si puneti-le deoparte. Frunzele se picteaza in verde. Apoi alegeti care vor fi florile si stabiliti fiecare floare ce culoare va avea.
La aceasta operatie copiii va pot ajuta fara probleme. Este bine insa sa va protejati masa de lucru acoperind-o cu o folie sau o fata de masa mai veche.
Nota: Cele doua operatii de mai sus se pot inversa, adica puteti colora mai intai tubul intreg si dupa ce se usuca sa-l taiati in fasii. Eu am gasit ca e mult mai simplu sa tai si dupa aceea sa colorez.
Noi am colorat fasiutele si la exterior si in interior, dar puteti sa lasati interiorul fara culoare, este interesant si asa.
Lasati la uscat cat este nevoie.
Asezati din nou toate fasiile in ordinea pe care o doriti si apoi treceti la urmatoarea operatie: lipitul. Este cea mai complicata operatie dintre toate. Daca folositi pistol de lipit, aveti mare grija sa nu ajunga copiii mici la el, pentru ca se pot rani.
Puteti folosi cleme (piscatori) pentru a fixa partile lipite. Eu nu am avut nevoie, deoarece am folosit pistol de lipit si s-au lipit foarte bine si foarte repede. Am presat usor cu degetele… m-am si ars usor de la lipiciul fierbinte… dar nu a fost nimic grav.
La final, daca doriti, puteti lipi cate un nasturel colorat in mijlocul fiecarei flori.
Dupa ce s-a lipit bine, puteti sa atarnati aranjamentul pe perete. Noi am batut cateva cuie foarte micute, cred ca 3 sau 4, ca sa tina aranjamentul in echilibru.
Si gata. L-am pus in camera copilului, care este zugravita in albastru deschis.
Va doresc mult succes!