Durdulii si aurii, dulci-acrisori, gombotii cu prune au gust de maiada (adica mai adu)… oricat de multi ar fi, tot nu se ajung 🙂
Ingrediente: jumatate de kg cartofi, 130g faina, un ou, o lingura de ulei, un varf de cutit sare. Va mai trebuie 20-25 prune, depinde cat de mari sunt, si, pentru ele, aveti nevoie de cateva linguri de zahar (3-4) si un praf de scotrisoara. Pentru prepararea pesmetului sunt necesare cca 50g unt, 150g pesmet sau gris si zahar dupa gust.
Mod de preparare: cartofii se firb in coaja, apoi se decojesc si se zdobesc cu furculita ca si pentru piure. Se lasa la racit.
Pana fierb cartofii, spalati prunele, crestati-le putin, atat cat sa puteti scoate samburele. Presarati-le cu zahar si scortisoara. (vezi pozele)
Dupa ce s-au racit cartofii, adaugati faina, sarea, oul batut si uleiul. Amestecati si formati un aluat moale, dar cu care sa se poata lucra. Daca mai este nevoie, puneti putina faina, insa aluatul trebuie sa fie moale.
Formati un baton din aluat si impartiti-l in 20-26 de bucati, depinde de cat de mari va sunt prunele si de cat de gros vreti sa faceti stratul de aluat in jurul prunii.
Fiecare bucata de aluat se preseaza usor, se formeaza un cerc in mijlocul caruia se aseaza pruna, apoi se imbraca pruna in aluat. Folositi faina ca sa nu vi se lipeasca aluatul de palma.
Puneti la fiert o oala cu apa, in care ati adaugat putina sare.
Pana terminati de facut gombotii, apa trebuie sa fiarba. Dati la moderat si introduceti gombotii pe rand. Mie mi-au incaput cate 6 gomboti intr-o tura (depinde de diametrul oalei in care ii fierbeti).
Lasati gombotii sa fiarba pana cand se ridica la suprafata si incep sa se roteasca (cca 8 minute).
Pana va fierbe prima tura de gomboti, faceti pesmetul. Intr-o tigaie, prajiti pesmetul sau grisul in untul topit. Cand e gata, adaugati zaharul.
Gombotii fierti se scot cu o spumiera si se pun in pesmet, se rostogolesc pe fiecare parte, astfel incat sa fie acoperiti cu pesmet peste tot. Se aseaza pe un platou. Se procedeaza la fel cu toti gombotii.
Se servesc calzi sau reci, dupa preferinta.
Reteta o am de la mama, dar, pentru ca mama face aluatul dupa ochi, am verificat cantitatile de cantitatile de aici.
Am facut pozele cu mare greutate, pentru ca a tot trebuit sa-mi spal mainile ca sa pot folosi aparatul. Sper insa sa va fie de folos.